joi, 8 aprilie 2010

DE LA IESENI CULESE

Lauda lui Gigi

Acum citeva zile am vazut un filmulet pe net, disparut probabil la o comanda intre timp sau din alte motive dar care cred ca se mai gaseste pe arhivele unor televiziuni in care marele primar al Iasului spunea ce mare vizibilitate are orasul datorita lui fata de vechea conducere a PSD Iasi. Ma intreb, atunci cind era batut mar de Simirad la alegeri locale si nu facea nici 3% votanti tot asa laude atragea? Ii spun ca din vocea strazii, ca director RAJAC i se spunea “hotul de apa” sau “gigi canal” si in conditiile unei activitati neprofitabile a regiei avea unul din cele mai mari venituri din judet, lucru care era de asemeni vazut ca o hotie la adresa oamenilor. In acea perioada singurul om care dadea vizibilitate reala orasului era senatorul Ion Solcanu, vicepresedinte al Senatului si om care de mai multe ori a condus lucrarile acestui for. Dupa anul 2000, tot prin capacitatea de negociere a senatorului Solcanu, Iasul a primit la nivel parlamentar un alt loc important, presidentia Camerei Deputatilor prin Valer Dorneanu, moment de maxima vizibilitate a acestui oras la nivel national prin al treilea om in stat. Acest lucru a adus cu sine mai multe proiecte si fonduri, derulate in oras si judet prin lobbyul celor doi oameni la nivelul guvernului. In acelasi timp Corpul de Control al premierului, condus de Victor Ponta descoperea ilegalitati ale lui Gheorghe Nichita si numai faptul ca era potential candidat la Primaria Iasi l-a salvat.

Acum, dupa razboi, se lauda in diverse medii ca el a adus puncte partidului, ca a facut si a dres, cind realitatea este fix inversa, PSD-ul prin imaginea celor 2 – Ion Solcanu si Valer Dorneanu l-au facut eligibil de primar si nu marele sau talent administrativ sau oratoric. Am avut ocazia sa-i ascult si pe senatorul Solcanu si pe primarul Nichita, in ocazii diferite si diferenta ii e atit de clar nefavorabila primarului incit nu comentez mai mult. Ma intreb numai, cum sa aduca puncte un om imbogatit din salariul regesc de director RAJAC si din alte combinatii care au intrigat populatia? Cum sa aduci puncte la partid cind tu esti cel sustinut in candidaturi si in schimb nu reusesti sa mai dai pentru orasul Iasi decit un deputat fata de perioada anterioara cind se obtineau rezultate clar mai bune?

Ca e primul primar PSD pe Iasi dupa perioada Simirad nu e neaparat meritul sau cit al partidului care a stiut sa-si mobilizeze activul in acest scop. Daca ar fi sa ne uitam la meritele personale ale primarului ar trebui sa ne uitam mai intii la scorul rusinos din 2000 de la locale – pedist fiind, la ce au reusit altii sa aduca orasului, inclusiv ministrii lui Fenechiu, si sa vedem ce a reusit el. Si cum fiecare primar a cam dezamagit prin realizarile edilitare ramin de comparat actiunile politice in favoarea orasului la nivel national mai ales. Acolo perioada Solcanu a adus functii importante la nivel parlamentar, o buna capacitate de lobby local, guvernarea liberala a adus citeva functii ministeriale si se tot asteapta ca Gheorghe Nichita sa aduca si el ceva bun pentru oras. Ori ceea ce vedem e un sistem stradal “ciuruit” de gropi, un transport care nemultumeste prin conditiile oferite, suspiciuni de frauda la nivel fotbalistic prin tot ce arata Politehnica Iasi, un centru blocat de cind lumea si care se asteapta sa fie redeschis in zona Halei Centrale si atitea alte dezamagiri. La toate se adauga si atitudinea dictatoriala de la nivelul partidului, simtita personala la o sedinta a TSD filiala municipala in care practic a tras sforile pentru oamenii sai, votati chiar si in lipsa. Si atunci, daca la nivel de Primarie nimeni nu a iesit in evidenta din 1992 pina azi prin ce a facut, te intrebi ce recomanda aceasta umflare in pene de acum a primarului. Faptul ca si-a negociat un loc in conducerea PSD nu e ceva temeinic, nu are pozitia influenta a lui Ion Solcanu si nici sprijin pe termen lung. Faptul ca a pierdut la scor cu Adrian Nastase pe functia de Presedinte al Consiliului National si ca Victor Ponta e presedintele PSD ii pot indica in schimb o cadere rapida si chiar dramatica din pozitia actuala, daca ceea ce se spune despre dosarul sau de la DNA e adevarat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu